Att köpa Ammiella-valp

 

Är du seriöst intresserad av en Ammiella-valp så kontakta mig antingen via mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefon 070-5222340.
Båda parter har antagligen frågor vi vill ställa till varandra.
Du vill kanske veta mer om rasen, föräldrarna och mig som uppfödare och jag vill veta mer om dig såsom hunderfarenhet, livssituation, planer och förväntningar på ett liv med portis. Det samtalet tar vi bäst om vi kan träffas, om det är praktiskt möjligt, eller genom ett telefonsamtal.

Att köpa valp från Ammiella skall vara tryggt och säkert, för dig, mig och valpen.

Naturligtvis följer vi alla SKK's rekommendationer kring valpköp (och lite till :-).
Jag redovisar mina intäkter/kostnader som hobbyverksamhet, enligt Skatteverkets regler.

Valpen: 
* levereras tidigast vid 8 veckors ålder
* är vaccinerad
* är försäkrad
* ID-märkt med chip
* får ett års medlemsskap i vår rasklubb
* höftledsröntgen sponsras med
     * 500 kr av rasklubben RPVH om man är medlem plus
     * upp till 1000:- av mig (om kostnaden överstiger 1500:-)

Valpen har med sig:
 - ett registreringsbevis (stamtavlan), den är hundens identitetshandling
ett veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än 7 dagar
ett köpeavtal, underskrivet av både mig som säljare och dig som köpare. I avtalet finns information om valpens vaccinationer och försäkring.
en blankett för att anmäla ditt ägarskap till SKKs ägarregister. Avgiften är betald så det är bara att posta blanketten!
en filt
ett mjukisdjur/leksak som legat i valplådan och luktar "mamma, syskon och trygghet" för att underlätta för valpen de första dagarna i sitt nya hem.
ett personligt häfte till varje valp där vi antecknat födelsevikt, utveckling, speciella händelser och foton från valptiden, samt lite tips och råd kring hunduppfostran, pälsvård, foder och hälsovård.
en påse foder, av den typ som valparna ätit hos oss.
ett enkel koppel som passar en liten valp, så att ni i lugn och ro kan prova ut ett koppel efter ert eget tycke och smak senare.

När du tingat en valp hos oss  får du tillgång till den web-kamera som sitter monterad i valp-rummet. Där kan du när du vill följa valparna och deras aktiviteter. Det är en fröjd att se dem springa omkring fulla av bus och lek eller att se när de slänger sig över matskålen som om det gällde livet.

Det häfte som varje valp får med sig hem vill jag gärna att vi går igenom i lugn och ro vid ett tillfälle innan ni hämtar hem valpen. Erfarenheten visar att det är svårt att ta till sig all viktig information när den stora flytt-dagen kommer, då är det svårt att koncentrera sig på annat än den nya ljuvliga familjemedlemmen i knät :-).

Vi hoppas att du vill ha fortsatt kontakt med oss och skickar oss bilder och små anekdoter som berättar hur det går och vad ni är med om tillsammans med er nya familjemedlem. Det är också vår önskan att ägarna till "papporna" till våra kullar skall vara engagerade och intresserade av att hålla fortsatt kontakt.

Skall man välja tik eller hanhund?

Vilket kön man skall välja på sin valp är en smaksak. Har man en hund tidigare, så tar man kanske en ny av samma kön, likaså om alla grannar runt omkring till exempel har tikar, då köper man en tik för grannsämjans och husfridens skull. Är man inte bunden av omgivningen, så kan en hane vara det bästa valet. Han löper inte 2 x 3 veckor per år och blir ju heller aldrig skendräktig. Om du har tänkt att träna och tävla mycket kan ju dessutom löpperioderna komma ganska olämpligt mitt i kursterminerna och de flesta brukshundsklubbar vill inte att man tränar/tävlar med en löptik på deras planer.

Många tror att hanhundar är jobbigare att ha, men det skulle inte jag säga stämmer på den här rasen, där en hane kan vara mycket lugn medan systern är ett ystert yrväder, eller tvärtom. Detta beror helt på hundens personlighet, inte på könet. Tikarna å andra sidan störs inte av att andra löper och här behöver man inte riskera att de springer i byn av den anledningen. Har man en hund sedan tidigare är det naturligtvis lättast att välja en hund av samma kön, men en viss risk finns att det kan bli meningsskiljaktigheter om det inte skiljer tillräckligt i ålder.
Valet av kön måste alltså bli helt individuellt och några generella rekommendationer finns inte.

Vilken valp i kullen?

Jag förbehåller mig rätten att besluta vilken valp som skall få flytta hem till resp hem. Ur varje kull kommer jag att behålla avelsrätten på en eller ett par hundar. Först när jag bestämt vilka individer som skall få bli fodervalpar, fördelas resterande till övriga köpare. Naturligtvis i samråd med resp köpare för att tillmötesgå önskemål om kön och temperament.

Visst går det i viss mån att bedöma valparnas temperament genom att studera dem i valphagen, den som är tuffast och mest framåt där - kommer sannolikt att vara tuff och framåt även i familjen, men jag vill trycka på att du som ägare i väldigt hög grad formar din egen hund! Veckorna 4-16 i en valps liv kallas för socialiseringsfasen och det valpen får vara med om då påverkar den under resten av livet. Så ta vara på den tiden och gör den så positiv som möjligt, bejaka valpens nyfikenhet, låt den få uppleva många olika miljöer och sammanhang, men skydda den i möjligaste mån från traumatiska upplevelser.